E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 25 Ноември 2017 16:50

8 млрд. лева е добавена стойност в производството до юли 2017

С 240 млн. лева е увеличена създадената добавена стойност в производството за първите шест месеца на 2017 г. Тя достига 8 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с представители на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата.

Форумът бе открит от председателя на палатата Цветан Симеонов, а в дискусиите участваха представители на секторите на производството, строителството, търговията, услугите, земеделието и др.

Сред основните обсъждани теми бяха мерките за намаляване на административната тежест и възможностите за финансиране на бизнеса през европейските структурни фондове.

"С промените за намаляване на административната тежест, които се въвеждат в Министерството на икономика бизнесът и гражданите ще пестят средно 200 хил. лв. годишно. Промени се подготвят в стотици нормативни документи на десетки институции", каза Александър Манолев.

По думите му най-важни са косвените ползи от тези действия - намаляване на времето, което хората губят, разходите им да посещават по няколко институции за една услуга и оптимизиране на дейността на администрацията. "Всичко това отнема време, но аз съм убеден, че в много кратки срокове ще се усети промяната", подчерта той.

Манолев обясни, че собен интерес от страна на Бавария има към двете нови зони, които са в процес на създаване - при Сандански и Кърджали, заради възможността да осигурят по-бърз достъп до трети страни", посочи още той.

Сред другите обсъждани теми бяха недостигът на квалифицирани кадри, предстоящите схеми за финансиране по ОПИК, законодателната програма на Министерството на икономиката и др.