E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 16 Януари 2018 12:24

Мръсният въздух улеснява вирусите

Мръсният въздух улеснява заразяването с грипните вируси. Това обясни в предаването "Преди всички" д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в София:

 

При мръсния въздух, който дишаме, вирусите се прилепват към фините прахови частици, а постъпването на фините прахови частици при дишане води до нарушаване на повърхностния епител на горните дихателни пътища - съответно много по-лесно става заразяването с грипните вируси, тоест мръсният въздух "помага".

 

По-ниските температури затрудняват свободната циркулация на вирусите. Би могло да се разчита на това, но при доста по-ниски температури.

 

При грипните вируси не може да се говори за траен и сериозен имунитет, поясни специалистът:

 

Имунитет има, но би могло да има инфекция с друг щам вирус. Самият изграден имунитет не е силно представен. Би могло самите вируси да търпят някакви изменения, комбинация от вируси…

 

При боледуване на крак вероятността от развитие на усложнения се увеличава. Бързото начало и тежкото протичане невинаги са ориентир за грип, подчерта Бисер Георгиев:

 

Много често може да има вирусна инфекция, към която много бързо да бъде насложена и бактериална, особено при хората в рискова група: възрастните, децата, бременните, хората, които са имунокомпрометирани. 

 

Д-р Георгиев припочни, че антибиотиците не повлияват по никакъв начин грипните вируси:

 

Започва се лечение, което е безсмислено, не води до някакво облекчение в същото време създава усложнения впоследствие, когато се налага да се ползват антибиотици, тъй като се развива антибиотична резистентност.

 

Освен елементарните хигиенни навици трябва да се стремим да ограничаваме престоя в затворени помещения и редовно да се проветряват помещенията, в които се събират много хора, посъветва общопрактикуващият лекар. Профилактичната доза витамин С на ден би могла да варира между 200 и 500 мг на ден. /bnr.bg

Последно променена в Вторник, 16 Януари 2018 20:21
banner728