E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 20 Юли 2016 15:36

Пускат ни в болницата само срещу код

 

 

 

Влизането в болница от 1 октомври ще става само идентификационен код. Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием. Това обявиха от НЗОК на пресконференция във връзка с тестовото внедряване на Регистрационната система за здравноосигурителни събития в лечебните заведения, цитирани от БНР и "Фокус".

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов в началото на октомври м.г. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Той обясни, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

Лечебните заведения, в които от вчера тестово има инсталирани устройства, са столичните УМБАЛ „Света Анна“, Първа градска болница, АГ болница "Света София" и Онкологичната болница, както и МБАЛ-Русе.

Фирмата-изпълнител на договора е осигурила безплатно до 3 устройства за генериране на Уникален идентификационен номер. Тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на регистрационната система. Главният експерт в НЗОК Мартин Банков обясни, че дори и след заработването на пръстовите идентификатори спешните случаи първо ще се лекуват, а после ще се регистрират в системата.

„На никого няма да бъде отказано плащане, ако първо е лекувал, после е регистрирал пациента“, увери той. След въвеждането на системата в болничните заведения ще последва и внедряването им в аптеките и всички останали медицински структури. Само по единен граждански номер ще могат бъдат приемани в болница новородените, децата под 14 години, както и хора с увреждания на крайниците или кожни проблеми по ръцете.

По думите на Банков, регистрационната система за здравноосигурителни събитията е на стойност 476 000 лева, а едно устройство ще струва 239 лева без ДДС на болниците. Директорът на „Информационни и комуникационни технологии“ в НЗОК Гергана Ненчовска бе категорична, че разработената система представлява мощен инструмент, който касата дава в ръцете на всички пациенти за контрол върху собствените им пари за здраве по същия начин, по който те контролират и управляват банковите си сметки. „Тази система е изцяло съобразена със становищата на Комисията за защита на лични данни, което ние изисквахме още преди да започнем нейното разработване“, допълни Ненчовска.