E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 20 Януари 2018 13:42

За първи път от 2013 г. правителството на САЩ спря работа

За първи път от близо пет години правителството на САЩ спря работа, след като Сенатът не успя да се договори за прокарване на законодателство за продължаване финансирането на държавните учреждения, пише "Гардиън".

 

Опитът на републиканците да финансират правителството още един месец беше отхвърлен на гласуване в петък вечерта, след като не успяха да отговорят на исканията на демократите относно младите имигранти без документи, наричани "мечтателите".

 

 

Републиканците се нуждаеха от 60 гласа, за да преодолеят блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р). Те получиха подкрепата на едва 50 сенатори. Петима демократи подкрепиха законопроекта, докато четирима републиканци гласуваха против. Блокиращата тактика позволява на сенатор или сенатори да говорят пред горната камара колкото си пожелаят и по която тема искат, ако не се събере подкрепата на 60 от 100 сенатори за прокарване на законодателството.

 

Но 00,00 часа Източноамериканско време настъпи без споразумение и федералното правителство остана без пари. Федералните закони изискват държавните агенции да прекратят работа, ако Конгресът не предостави пари за финансирането им.

 

 

Стотици хиляди държавни чиновници временно излизат в неплатен отпуск. При подобни случаи в миналото ведомството за вътрешна сигурност и ФБР продължиха работа.

 

След гласуването лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви, че "циничното решение на демократите" е причината за неблагоприятния резултат. Но лидерът на малцинството в горната камара Чък Шумър обвини американския президент Доналд Тръмп. Демократът от Ню Йорк разкри, че Тръмп е отхвърлил двупартийните споразумения и че прекратяването на работата на правителството е в съответствие с хаоса в администрацията.

 

Белият дом излезе със съобщение малко преди полунощ, заявявайки, че "това е поведение на обструкционистки неудачници, а не на законодатели".