E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 20 Януари 2018 07:41

ЗАД КУЛИСИТЕ: КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА/снимки/

 

 

В Опера Пловдив вече репетира един от най-известните български оперни режисьори в чужбина - ВЕРА НЕМИРОВА.

Тя поставя скандалната опера от Шостакович - "КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА", чиято премиера е на 27 януари. Всъщност, „Катерина Измайлова” е играна в България за първи път през 1965 година, когато баща й - режисьорът Евгени Немиров, работи заедно със самия Шостакович върху специален, български вариант на произведението!

ВЕРА НЕМИРОВА е гост-професор в Музикалната Академия „Ханс Айслер" в Берлин и доцент във Виенския университет. Нейни постановки се играят във Виенската Щатсопера, в оперните театри в Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо и др. Билетите за нейната тетралогия "Пръстенът на Нибелунга" от Вагнер в операта във Франкфурт са разпродадени години напред!

ВЕРА НЕМИРОВА репетира в Пловдив с помощта на нейната майка и драматург на проекта - оперната певица Соня Немирова, която е била солистка на Опера Пловдив.

 

 

КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА - РУСКАТА ЛЕЙДИ МАКБЕТ!?

Шекспировата Лейди Макбет може да е тоталният образ на ФАТАЛНА ЖЕНА, но когато става дума за елимиране на съперниците, именно КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА на Шостакович може да се похвали с „обирането на лаврите”. Отегчена от своя груб съпруг, Зиновий, Катерина е „хваната“ от свекър си Борис в леглото с бруталния Сергей. Бесен, че самият той не е успял да преспи с Катерина, Борис пребива Сергей, преди да изяде порция гъби, която Катерина е поръсила с отрова. След като Борис е вече отстранен, следващият поред, е нейният съпруг. Катерина, с помощта на Сергей, удушава Зиновий. Но когато трупът е открит, насред набързо уреденото сватбено тържество на Сергей и Катерина, и двамата са изпратени на заточение в Гулаг. По време на дългото им пътуване, Сергей решава да „се залюби“ с красивата Сонетка, което насочва мисълта на Катерина към ново убийство

 

ЗАД КУЛИСИТЕ: КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА

 

ДРАГОМИР ЙОСИФОВ - хормайстор

СОНЯ НЕМИРОВА - драматург

СИЛВИЯ ТОМОВА - хореограф / пластика

ДИМАНА ЛАТЕВА - художник

Какво да очакват зрителите от премиерата? Какви са европейските оперни тенденции и как се посрещат от българската публика? Как да вникнем в музикалните изразни средства на Шостакович? Защо световните театри определят "Катерина Измайлова" като гениално произведение, а вестник "Правда" от 1936 година я описва като "хаос вместо музика"?

banner728