E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 04 Октомври 2016 13:42

Нов проект ще правят за площад Централен за 9 млн лева

Нов проект ще правят за площад Централен за 9 млн лева Нов проект ще правят за площад Централен за 9 млн лева

Община Пловдив ще избере как да продължи конкурса за реконструкция на площад „Централен“.  Ние ще надградим проекта на португалската фирма „Фора“. Проектът ще бъде на едно ниво, а не с подземно ниво. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев. Според него управленското решение е да има нов площад само на едно ниво, защото така се пази в максимална степен археологията. Точно това не е било записано в португалския проект, каза кметът.

 

Той обясни че НИНКН не са отхърлили проекта на португалската фирма „Фора“, но са открили несъответствие в него с нашето законодателство.  За сега добре се възприема идеята за свързване на двете археологически пространства – форум „Север“ с форум „Запад“ и премахване на павилионите там. Ще се стартира процедура по целия обхват на проекта, пространството около бул. „Цар Борис III Обединител“, подлеза на улица „Гладстон“ и възстановяване на археологията на площада.

 

Целта е през 2018г. или началото на 2019-та година площадът да бъде открит и възстановен с археологическите разкопки.

 

Финансирането на площада ще бъде изцяло от общинския бюджет на Пловдив. Предвижда се над 9 млн. лева да се вложат в реконструкцията.