Аталанта разгроми Марсилия и за първи път се класира на европейски финал

10 Май 2024 00:09

Отборът на Аталанта победи с 3:0 тима на Марсилия в мач-реванш от 1/2-финалите на Лига Европа. Головете за триумфа отбелязаха Адемола Луукман (30'), Матео Руджери (52') и Ел Билал Туре (90'+5'). Така бергамаските се класираха за първи европейски финал в своята история.

Съперниците направиха равенство 1:1 във Франция преди седмица и така италианците се класираха за последния двубой от надпреварата с общ резултат 4:1.

На финала Аталанта ще се изправи срещу непобедената през този сезон машина - Байер Леверкузен.

Първата възможност се разкри пред домакините - Шарл Де Кетеларе навлезе в наказателното поле, залъга няколко защитници и накара Пау Лопес да се хвърли, но от малък опит белгиецът не успя да се разпише.

Четвърт час след началото на мача Ндиайе стреля извън наказателното поле, но не намери целта.

В 24-ата минута след центриране от корнер Скамака с глава уцели напречната греда.

В 30-ата минута италианците откриха резултата. Адемола Луукман напредна с топка в крака, с финт преодоля играчите на Марсилия и прати топката във вратата на Пау Лопес за 1:0.

В 41-вата минута пък Скамака се ориентира добре след подаване на свой съотборник, но прати топката в аут.

В началото на втората част бергамаските вкараха втори гол. Матео Руджери получи от Луукман и с майсторско изпълнение не остави никакъв шанс на Лопес.

В четвъртата минута на добавеното време Ел Билал Туре оформи крайното 3:0, след като отне топката и напредна с нея преди да я прати във вратата с диагонален изстрел.