Би Би Си: Удар по хуманитарния коридор в Газа уби деца и жени

14 Окт 2023 19:03
Би Би Си: Удар по хуманитарния коридор в Газа уби деца и жени Архив

Би Би Си съобщи, че най-малко 12 жени и малки деца са загинали, когато удар е поразил автомобилите им, докато бягали от северната част на Газа по време на обявения хуманитарен коридор.

Медията информира, че е потвърдила достоверността на видео, показващо удар върху цивилния конвой, пише Offnews.bg.

Видеото е картина на почти невъобразимо кръвопролитие и за съжаление е само последното от многото, предизвикани от този конфликт, подчертава Би Би Си.Анализът на снимките от мястото на инцидента показва, че някои от загиналите са на възраст между две и пет години. Палестинското министерство на здравеопазването обвини Израел за нападението. Израелските сили за отбрана (IDF) заявиха, че провеждат разследване.

Във видеото се вижда как група мъже тичат към камион. Някои от тях се качват на камиона, а други снимат сцената. Те крещят молитви и оплаквания за жертвите в изпълнения с дим въздух, като гласовете им от време на време се заглушават от воя на автомобилните аларми. С приближаването на камерата към камиона започва да се разкрива целият ужас на удара. Няколко тела, изкривени от силата на взрива, са разхвърляни по бордовата платформа. Наоколо има локви кръв. )т другата страна на камиона, се вижда тялото на малко дете - очевидно на не повече от четири години. Докато камерата се движи покрай камионите, се виждат още две премазани и горящи превозни средства - вероятно с жертви, които все още са вътре.

 

Израел предупреди 1,1 млн. палестинци, живеещи в северната част на Газа, да се евакуират на юг, а хиляди бягат с превозни средства или пеша.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че призивът за масова евакуация е изключително опасен и призова за хуманитарен достъп.

Според здравните власти на Палестина в Газа са убити 28 медици от началото на ескалацията на конфликта в местна болница.

Лекар от британско-палестински произход, който разботи в Газа, описа в "Екс" ("Туитър") ситуацията там: "Предстояща катастрофа за общественото здраве в болница "Шифа". Десетки хиляди вътрешно разселени хора търсят убежище на територията на болницата, по коридорите, в отделенията. Навсякъде. Стотици пациенти с рани, които се нуждаят от операция, не могат да влязат в операционната зала. Огромни тълпи."

В гласови съобщения до свои колеги във Великобритания той разказва още: "Вече не сме в състояние да правим нищо друго освен наистина животоспасяващите операции. Не само консумативите са изчерпани, но и персоналът е изчерпан. Много от тях или са били убити, или са имали убити членове на семейството си, или се опитват да осигурят семействата си", цитира го Би Би Си.

Британската медия съобщава още, че не е сигурен и граничният пункт Рафах между Газа и Египет, към който много чужденци се отправят, за да напуснат размирния район. Според свидетел от палестински произход, над 500 чужденци днес са били там и са очаквали да преминат границата, но безуспешно.

Main Menu