Отварят граничния пункт между Газа и Египет

16 Окт 2023 08:21

Чуждестранните граждани, които се намират в сектора Газа могат да го напуснат тази сутрин, понеделник, 16 октомври, съобщава NBC с позоваване на представители на местните палестински власти. Граничният пункт "Рафах" ще бъде отворен в 9 часа сутринта.

Освен излизащи от анклава чужди граждани, в обратната посока ще влезе хуманитарна помощ. На пункта от няколко дни има колона от товарни автомобили, които чакат разрешение за достъп на територията.Вчера за отварянето на пункта съобщи и президентът на Египет Абдел Фатах Сиси след разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, макар и да нямаше уточнението кога точно това ще се случи.

Израелските власти вчера вечерта обявиха, че са възобновили подаването на вода към южната част на Газа. The Times of Israel специално потвърждава това с позоваване на правителствени източници. Това е първото смекчаване на пълната блокада, която Израел наложи на ивицата Газа на 8 октомври. Това обаче е и следващ знак за очакваната супохътна операция на израелската армия в северната част, както израелската армия предупреждава от няколко дни с призиви за евакуация на мирното население.

Израел и тази нощ продължи с въздушните удари по севера.

Едновременно с това Хан Юнис в южната част от сектора е залят от бежанска вълна. Стотици хиляди бежанци успяха да се доберат до него, въпреки обвиненията, че Хамас спира съзнателно колоните с автомобили, използвайки по този начин палестинците като жив щит. Само за 24 часа населението на града се е удвоило като брой, приемайки бежанци с коли, коне и каруци. По данни на местните власти 400 000 души са влезли в града.

Main Menu