Иран: Няма да бъдем безразлични към военните престъпления, извършвани срещу народа на Газа

17 Окт 2023 07:27

Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан заяви по държавната телевизия, че в близките часове може да се очакват "изпреварващи действия" и добави, че на Израел няма да бъде позволено да предприеме каквито и да било действия в ивицата Газа, без да понесе последствия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Лидерите на "оста на съпротивата" няма да позволят на ционисткия режим да предприеме каквито и да било действия в Газа. ... Всички възможности са на масата и ние не можем да бъдем безразлични към военните престъпления, извършвани срещу на народа на Газа", каза Амир Абдолахиан.

"Оста на съпротивата" е способна да води продължителна война с врага (Израел)... в следващите часове можем да очакваме изпреварващи действия от страна на "оста на съпротивата", каза той, без да без да уточнява какви.Миналата седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран не е замесен в атаката на подкрепяната от него групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, но приветства, по думите му, "непоправимото" военно и разузнавателно поражение на еврейската държава.

Подкрепата за палестинската кауза е стълб на политиката на Ислямската република след революцията от 1979 г. и начин шиитската страна да се представи като лидер на мюсюлманския свят.

Техеран твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката "Хамас", която контролира ивицата Газа.

По-рано вчера иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че макар Техеран да подкрепя палестинската кауза, "оста на съпротивата" срещу Израел взема собствени независими решения.

Main Menu