ZDF: "Големият успех" на Украйна във войната не се състоя

15 Ное 2023 19:26

Контраофанзивата на Киев постига най-вече "по-малки успехи", казва пред Втора германска телевизия ZDF експертката по сигурността Клаудия Майор, ръководителка на изследователската група "Политика за сигурност" на германската фондация "Наука и политика". "От началото на украинската офанзива през юни досега видяхме, че имаше частичен напредък, особено с поглед към Крим".

Там Украйна успя да порази цели отвъд руските линии и да унищожи командни пунктове, като именно по този начин стана възможно възобновяването на доставките на украинско зърно с кораби, посочва Майор. "Но големият успех така и не състоя", гласи нейната оценка пред ZDF., предаде Дойче веле. 

Бившият главен инспектор на Бундесвера и бивш председател на Военния комитет на НАТО генерал Харалд Куят пък директно заявява пред "Берлинер цайтунг", че всички надежди по отношение на украинската контраофанзива са били напразни. "Трябва съвсем ясно да се каже, че тя се провали", гласи мнението на генерала. Според него сега Украйна планира да пренесе войната с дронове и ракети във вътрешността на Русия. Това би довело до ескалация, която обаче би била възможна само, ако Украйна получи крилати ракети като "Таурус", е мнението на генерала.

Украйна има нужда от "превъзходство"

Главнокомандващият украинската армия Валерий Залужний предупреди в началото на ноември, че страната му е заплашена от изтощителна позиционна война, спомена и за "патова ситуация". Малко след това президентът Володимир Зеленски направи изявления, с които го опроверга. По този повод Клаудия Майор казва, че ако в подкрепата на съюзниците за Украйна не настъпи фундаментална промяна, наистина може да се стигне до патова ситуация на фронта. "Такъв риск съществува", предупреждава експертката.

Според Клаудия Майор досегашната подкрепа на Запада е била много голяма и е позволила на Киев да установи "определен паритет" с Русия. Но "ако Украйна наистина иска да освободи териториите си, се нуждае от превъзходство. Тя трябва да е по-силна, за да може наистина да успее да изгони Русия от окупираните територии."

На ход е Западът

Въпросът е дали западните държави са готови за "следващата стъпка". Залужний е предявил ясни искания: надмощие във въздуха, системи за електронна война, артилерийско разузнаване. Ако западните държави не предприемат тази "допълнителна стъпка", съществува "реална заплаха от патова ситуация", посочва Майор пред ZDF.

За момента ЕС не успява да постигне споразумение за по-дългосрочна помощ, обяснява Флориан Нойхан, кореспондент на обществената медия в Брюксел. "От седмици има предложение от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който казва, че повече не бива да се минава от един малък транш военна помощ към следващия - на Украйна трябва да бъде предоставена дългосрочна сигурност в планирането с помощ от 20 милиарда евро за следващите четири години", посочва Нойхан. Предложението обаче е блокирано от Унгария, припомня ZDF.

"Русия продължава да залага на победа"

Както Нойхан, така и Клаудия Майор подчертават, че Украйна продължава да очаква изпълнението на обещанията, които са ѝ били дадени от Запада. Респективно - засега няма яснота как тя ще може да постигне "превъзходство" над Русия.Експертката казва и, че в момента няма надежди за дипломатически решения - защото Русия няма интерес от "честни преговори". "Русия продължава да залага на победата. Руската идея за преговори де факто представлява капитулация на Украйна", смята Клаудия Майор. Тя е убедена, че промени във военната цел на Кремъл да "изтрие" Украйна като държава не са настъпили.

Main Menu