Честват 120 години от рождението на Златю Бояджиев

22 Окт 2023 09:14

В Пловдив ще бъдат отбелязани 120 години от рождението на Златю Бояджиев с изложба, която включва творби на големия български художник от фонда на Градска художествена галерия , Общинския институт "Старинен Пловдив", както и непоказвани картини. На събитието ще присъстват президентът на България 1997-2002 г. Петър Стоянов, който е почетен председател на Фондация "Златю Бояджиев" и министърът на културата Кръстю Кръстев, уточнява БНР.

Посетителите на къщата музей "Златю Бояджиев" в Стария град ще могат да видят също създадения в далечната 1961 г. документален късометражен филм , посветен на художника.

Филмът спечелва същата година втора награда на първото издание на Фестивала „Златна роза“ във Варна и е номиниран за „Златна палма“ на фестивала в Кан.Предвидена е и презентация "Хронос и топос в платната на художника", която ще пренесе публиката във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев. Ще бъде представен също луксозен албум, съдържащ и множество портрети на родственици, художници и артисти.

Main Menu