Художници от България и Чехия откриват изложба тази вечер в клуб Art Club N'Joy

14 Ное 2023 12:31
Художници от България и Чехия откриват изложба тази вечер в клуб Art Club N'Joy Художници от България и Чехия откриват изложба тази вечер в клуб Art Club N'Joy

Изложба на рисунки голям формат от проведения в IX-ти Международен пленер рисунка голям формат „Диалог“ с участие на художници от България и Чехия, показва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства тази вечер.

Откриването в пространството на клуб Art Club N'Joy ( бул. „Васил Априлов“ 104) е от 18.00 часа.

Организатор е Училищното настоятелство на НГСЕИ – Пловдив, а в пленера тази година се включиха: Никола Вълчев, Евелина Петкова, Анна Хрбачова, Николай Колев, Петър Боцин, Орфей Миндов, Диана Папазова и директорът Николай Томов.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура“ по програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 и „Джордж – 96“ ЕООД.

Първият пленер е организиран през 2016 г. по инициатива на НГСЕИ – Пловдив и в него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа.

Целта на проекта е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, търсене на нови подходи в преподаването на художествените дисциплини.

В досегашните издания участват преподаватели – художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия и други.

Рисунката голям формат – 100/70 см на свободна тема дава творческа свобода и е предизвикателство за използване на различни техники при реализиране на художествените идеи. В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия.

Настоящата изложба представя творби на 8 участници и отново дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на художниците-преподаватели, а Пловдив отново е център за популяризиране на изкуството в България и Европа.

Main Menu