Албена Михайлова, Елица Рива и възпитаниците на НГСЕИ сътвориха една поетична приказка в галерия „Ромфея“

28 Окт 2023 16:51

„Една поетична приказка“ - така може да се нарече третата, последна артистична акция по проекта „ЖЕНИале2023“ на тема „Апотема“ в галерия „Ромфея“, която се случи снощи в присъствието на многобройна публика. Събитието на Албена Михайлова - Бенджи с Елица Рива, озаглавено ,,Спектаколо,, OBLIVION/Забрава“, е комбинация от изложба-арт инсталация-видео прожекция-концерт-пърформанс, с участието на ученици и преподаватели от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и публика. Сред многобройните гости на събитието от Пловдив, страната и чужбина бяха също заместник-кметът по култура, археология и туризъм - Пламен Панов, директорът на НГСЕИ - Николай Томов, творци, художници и много млади хора.

Преди самия спектакъл, домакинът Камен Шишманов отправи думи на благодарност към община Пловдив за подкрепата. „ЖЕНИале“ е проект на СД „Ромфея-Ватев и с-ие“ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. В него участват художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, които заедно с Моника Роменска, са добре познати като „Жените на Ръб-а“. Първото издание на „ЖЕНИале“ включва три отделни артистични акции в галерия „Ромфея“, в които авторките работят в творчески тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

„Всеки, който е видял и предишните две акции е убеден в креативността и творческия заряд на авторките. Стари спомени, стари случки, които ние в забързания си живот забравяме. Благодаря на община Пловдив за подкрепата, без която проектът нямаше да може да се случи. Благодаря лично на заместник-кмета Пламен Панов“, каза Камен Шишманов.Албена Михайлова- Бенджи представи екипа, създал третата артистична акция, в коята съавтор е пианистката Елица Рива. Тя благодари на преподавателите от НГСЕИ, участници в проекта, на директора Николай Томов, на хореографката и преподавател по съвременни танцови техники - Русалия Игнатова, на оператора и преподавател Васко Власаков и най-много на прекрасните, талантливи ученици. Мултимедийният спектакъл е плод на колективен труд, но особено важна в него е ролята и на композитора Владимир Джамбазов, отбеляза още Бенджи. Освен „Oblivion“ на Пиацола, всички други композиции са сътворени от талантливия композитор специално за това пространство и за този проект. Музикалният пласт е изграден от неочаквани преходи между класически-модерн, експериментални електроакустични фонове на Владимир Джамбазов и композиция за пиано на Елица Рива, написана специално за този проект, а едноименното танго на Астор Пиацола Обливион дава емоционалния заряд на ,,спектаколото“.

„Звуковите и ритмични картини са извлечени от едни чудни клавиши от един несъществуващ роял. Задачата беше трудна, но резултатът е един нов живот. Ще видите и чуете и сами ще прецените как да се движите между двете пространства“, допълни Владимир Джамбазов.Проектът е подготвян от дистанцията на трите града - Базел, София и Пловдив, в които живеят и творят създателите. За първи път е сглобен в „Ромфея“, седмица преди представянето. Полето на творческите търсения на Албена Михайлова – Бенджи е свързано с времето, което не можем да върнем, но и времето, което предстои. Нещата, които по една или друга причина убягват от паметта ни. Това могат да бъдат познати исторически факти или личности, случки от ежедневието ни и волно или неволно загърбени събития или предмети от живота ни. Или просто картини, замръзнали пред очите ни. В паметта ни те се прегрупират по абсурден начин и границата на реалното се размива. Като художник, видео артист и автор на документални филми, този пласт на човешкото съзнание силно интересува авторката и провокира да го изследва и пресъздава по собствен визуален начин. Изложбата Албена Михайлова – Бенджи посвещава на Райнхард Манц, изключителен човек, артист и видео пионер, неин спътник в живота и творческата работа, който напусна този свят в края на 2022.

„Невероятна е енергията, която децата вложиха. Беше удоволствие да творим заедно“, допълни още Бенджи. Като някогашен преподавател в НГСЕИ Пловдив и видео пърформанс артист в Базел, Швейцария, тя сподели, че за нея е от изключително значение да отдаде част от творческия си опит на следващите поколения млади творци. А колективният процес по време на подготовката и при представянето на проекта създава приемственост между поколенията артисти в Пловдив и страната, учи на колегиалност и работа в екип.

Main Menu