Кабинетът даде пари за умна производствена сграда в Община Марица

13 Дек 2023 13:10

 

Кабинетът Денков-Габриел се зае да урежда няколко мащабни инвестиции на стойност близо 1 млрд. лева. Това обяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Единият проект предвижда разширяването на стъкларски завод в Плевен с фокус върху иновативни продукти и намаляване на въглеродните емисии. Тази инвестиция ще разкрие нови 150 работни места, обясни Денков.

Друг ключов проект е в пловдивската община Марица, където се предвижда създаването на "умна производствена сграда" с иновативни технологии и възобновяеми източници на енергия. Инвестицията е за 107 млн. лева, като ще се разкрият поне 105 нови работни места.

В Шумен ще се разшири алуминиевото производство с инвестиция от 136 млн. лева и нови 160 работни места, съобщи премиерът. Проектът цели производство на нови алуминиеви сплави за автомобили и разширяване на продукцията за автомобилно производство. Има още няколко други подобни проекта, допълни премиерът без да уточнява подробности.

"Убеден съм, че най-добрата социална програма за подпомагане на хората е да им осигурим работни места с добро заплащане", коментира Денков. По думите му оттам идва и една от най-важните мисии на правителството - да осигури инвеститори, които да създадат висока добавена стойност и по-добри заплати за работещите при тях.

Той припомни и за инвестицията на ключов белгийски инвеститор, който предвижда да инвестира близо 1 млрд. евро в 3 региона на България - Стара Загора, Пловдив и Бургас и да създаде около 1200 нови работни места.

Main Menu