Коледари от Маноле наричаха за здраве и берекет пловдивските писатели /снимки /

24 Дек 2023 12:38
Коледари от Маноле наричаха за здраве и берекет пловдивските писатели Коледари от Маноле наричаха за здраве и берекет пловдивските писатели

 

Самодейци от читалище „Просвета – 1927 г.“ в Маноле пресъздадоха обичая Коледуване пред членовете на Съюза на пловдивските писатели. Пред емблематичния надпис „Заедно“ – символ на Пловдив като Европейска столица на културата - 2019 на стълбите на бирхале „Каменица“ тринадесет самодейци наричаха за здраве и берекет пловдивчани. Те изпълниха коледарски песни и пренесоха присъстващите в духа на традициите, завещани от нашите предци. Фолклорната група създаде празнично настроение за членовете на творческата организация и за преминаващите по Главната улица още с първата песен „Ой, Коледо, мой Коледо…“. Малки и големи се спираха и се потопиха в магията на Коледа. И по традиция – коледарите отправиха благословения към присъстващите и всички българи. С благодарност членове на Съюза на пловдивските писатели подари на НЧ „Просвета – 1927 г.“ томове с произведения на автори, които са издали книги през последната календарна година.
С тази инициатива самодейните състави от Маноле поставят началото на партньорство с читалище „Възраждане“, с което ще продължат да работят за съхранение на културното наследство в региона, да организират литературни четения и творчески срещи с писатели и художници.
Пет самодейни състава за народни песни и танци се занимават в НЧ „Просвета – 1927 г.“. В тях се обучават на фолклор деца и млади хора от 5 до 26 години, а техен вдъхновител е Генчо Тодоров. Във вокалната група „Манолски славей“ пеят изпълнители от 10 до 80 години. Нейни ръководители са Стойка Запрянова и Явор Куманов.
„Щастливи сме, че нашето читалище е дом, където искрата на миналото пренася вдъхновение от поколение на поколение и с желание работим за запазване на културното богатство, съхранено от предшествениците ни“, коментира секретарят Росица Лилова. Тя изрази благодарността на всички самодейци към ръководството на Община Марица, които подкрепят духовността, културните дейци и творческите институции.

Main Menu