Емил Наков: В Локо Пд има нещо сбъркано

18 Ян 2024 12:02

Бившият изпълнителен директор на Локо Пд Емил Наков е една от най-колоритните фигури в българския футбол, както и прекрасен събеседник, който не се страхува да каже истината, дори и да е болезнена тя. Ето какво сподели той пред “Тема Спорт” .

 

Г-н Наков, изчезнахте малко от обективите. Продължавате ли да следите футбола в България?

Наблюдавам отстрани и се забавлявам. Един от любимците ми е Стойчо Младенов, който щеше да обединява нещо. Аз съм левскар от дете, но на последния мач на стадион “Народна армия”, където са прекланяли глава световни величия, феновете показаха кой е ЦСКА. Какво ще обединяваш бе, Стойчо? Да си бяха избрали различно име. Варианти има – Бистрица, Витоша, Стара планина… ЦСКА е един. Този юнак от село Плоски какво ще обединява? Да бяха създали един футболист. Но вече ги няма такива като Зума, който е огромна легенда, великият Христо Стоичков, Гунди, Аян Садъков…Причината за разрухата във футбола ни е комплексна и проблемът е на цялото общество. Вкарахме децата в кръчми, дискотеки и чалготеки. Промени се мисленето. И сега има таланти, но отровихме няколко поколения и това, което постигахме в миналото, няма да можем да го постигнем никога.

Това важи ли и за Локо Пд? През есента в един момент започнаха сравненията между настоящия отбор и онзи шампионския, чийто началник бяхте преди 20 години, а на “Лаута” се чу и думата “титла”, но явно нещата няма да се получат…

И аз се надявах, но… В Локо Пловдив е сгрешено нещо в самия клуб… Начинът на работа е сбъркан. Когато Георги Илиев ми каза, че започваме да се занимаваме с футбол, аз нямах представа как се ръководи този спорт. В организационен план много ми помогна Боби Божинов. Аз ходех често и в офиса на агенцията “Танев, Сираков и ко”, който беше в хотел “Рила” на Васил Божков. Исках да събирам информация, да се уча. Не си мислех, че знам всичко и разбирам от всичко.

Там ли научихте как се става шампион?

Да, да, чувал съм, че сме “купили” титлата, но само аз си знам колко торби с валидол изпих тогава. Станахме шампиони, защото размазахме и двата гранда, които си спретнаха някакви страхливи ремита. Левски загуби от своя сателит Родопа, които чрез нашия приятел Иван Стойчев–Дофтора и Коприваров играха феърплей и ни затвърдиха на върха. Пред онзи наш отбор дори съдийски аванти за ЦСКА и Левски не помагаха.

А какво имате предвид, казвайки, че сега в Локо е сбъркан начинът на работа?

Големият проблем е, че продажбите се извършват зад гърба на треньора, а това при нас нямаше как да се случи. Те се подиграват с Томаш. Той не ми е любимец, колкото и да опитва да копира голям треньор и човек като Ераносян, но явно си върши работата, полага усилия и те не трябва да го загърбват. Отборът играеше, побеждаваше… Аз съм имал щастието да работя с величия като Паро Никодимов, Георги Димитров-Джеки, светла му памет, Стефан Грозданов… По наше време треньорът беше вся и всьо. Имаше пълната власт и взимаше всички решения, като единственото, което се искаше от него, бе да се съобразява с определения бюджет. Но ние се стремяхме да му осигурим най-добрите условия. Херо искаше да мерим сили с най-добрите и уредихме контроли с Галатасарай и Вердер. Лагери, подготовки… Но всички спортно-технически въпроси са били съгласувани с него и нямаше вариант футболист да дойде или да си тръгне без знанието на треньора. Сега не е така. Крушарски съм го критикувал няколко пъти. Взима ги от долното течение на Амазонка. Имаше едни момчета, които спяха на земята на хотел “Марица”. Не знаеха, че съществуват чаршафи. Текучеството на чужденци е огромно и това не е само в Локо Пд. Така е и в Ботев, Берое… По някакви бизнес схеми се докарват всякакви бразилчета, които някога са играли физическо, вместо да се развиват наши играчи.

В едно ваше интервю от 2007-а казахте, че Локомотив е по-силен от птицата феникс. Сега клубът отново е в тежък момент със запорирани сметки. Ще се надигне ли отново?

Тогава аз направих и невъзможното да оцелеем. Костваше ми много. Справихме се благодарение най-вече на българските футболисти в отбора, защото имаше много мъже сред тях. Ако по онова време имаше някой, който да ни дава милиони, както се дават сега за построяване на стадиона, още щяхме да играем в Шампионска лига.

Тогава минути не ви достигнаха да отстраните Болтън и да влезете в групите на турнира за Купата на УЕФА…

А помните ли в какъв момент стана това? Малко след смъртта на Георги Илиев. Виждате ли за какви футболисти и мъже говоря. Те не знаеха дали отборът ще го има утре, но се противопоставиха на англичаните.

По онова време в рамките на десетина години 5 отбора станаха шампиони, а сега Лудогорец е в серия от 12 поредни титли. Пречи ли тази хегемония на българския футбол?

Виновни са не Лудогорец, а клубовете. Единствено ЦСКА прави нещо, за да се опълчи на тази хегемония. Тя се подхранва от онези сладури от комисиите в БФС. Това е регулаторът на футбола ни и той позволява всичко това да се случва. Но не е виновен само Боби Михайлов, а и тези около него. Аз още когато детронираха Батето, казах на всички, че много ще страдат. Жалко, че тези, които изправиха на крака България през 1994 година, като ръководители се оказаха кръгла нула. Тях хората трябваше да ги изучават в часовете, да ги носят на ръце като спортисти, а вижте докъде го докараха. Как ще забранят на хората да влязат на стадиона? Ами ако беше станала още по-голяма беля?

Main Menu